Musikalen Hamilton

En ny musikal har gjort succé på Broadway de senaste två åren och det är Hamilton. Lin Manuel Miranda, skaparen bakom musikalen In the Heights står även bakom denna succémusikal som har tagit Broadway med storm. Musikalen hade sin premiär på The Public Theatre utanför Broadway i februari 2015 och redan första föreställningen blev utsåld. I augusti samma år flyttade Hamilton in på Richard Rogers Theatre och blev då granne med bl.a. Les Miserables. Musikalen blev så populär att man får boka biljetter långt i förväg, eller vara med i deras lotteri om man ska få chans att få se den.

Hamilton – inte bara beröm

Som mycket annat har Hamilton förutom väldigt hängivna fans också de som inte tycker om musikalen. Donald Trump har blivit känd för att tillhöra dessa och har vid flera tillfällen twittrat om detta. Vid ett tillfälle blev vice presidenten Mike Pence utbuad av publiken under en föreställning. Men en skådespelare ur ensemblen ställde sig då upp och sa att ”alla hade kommit dit för att dela en historia om kärlek”. Donald Trump twittrade senare att hans följare ska bojkotta Hamilton på grund av detta. Men Bruce Springsteen stöttar musikalen efter Trumps påhopp. Han la ut en bild på sig själv och sin fru framför Hamiltons skylt under hashtaggen #yttrandefrihet.

Hamilton – en prisad musikal

Hamilton handlar, som namnet antyder, om Alexander Hamilton och utspelar sig från Hamiltons barndom tills dess att han blir skjuten av Aaron Burr. Där emellan gifter han sig, får ett barn, blir statsman och Amerikas första finansminister. Numera pryder Hamilton 10-dollar sedlarna. Musikalen har gått från klarhet till klarhet och priserna har regnat över Hamilton som bland annat har vunnit 2016 års Grammy Award för bästa musikalalbum och The 2016 Pulitzer Prize för drama. På Tony Awards, Broadways version av Oscarsgalan, fick Hamilton rekordhöga 16 nomineringar och vann 11 av dessa, varav det prestigefyllda priset Bästa Musikal var ett av dem.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade