Utomhusteater

Teater är något som funnit sedan antikens Grekland och alltid varit något som lockat människor från världens alla hörn. Här finner man storslagna tragedier och komedier som kan få en att ligga dubbelvikt av skratt, både nu som då. Det vanligaste när man pratar om teater är att man tänker på en viss inomhusbyggnad, men det finns gott om utomhusteatrar runt om i världen och här i Sverige. Här kommer du få fördjupa dig i varför utomhusteatern i Grekland var så stor som den var, samt vilka svenska utomhusteatrar som används flitigt än idag. Det finns bland annat en utomhusteater i Stockholm under en bro.

parkteaterappen.2.se

Antika Greklands utomhusteatrar

Dramat och teatern har som sagt sin start i det antika Grekland här i västvärlden. Här var det utomhusteater som gällde och inget annat alternativ fanns i början. Man skulle kunna säga att utomhusteatern är den riktiga och sanna teatern på grund utav detta. Här kunde man inte hyra komradio för att få teatern att fungera. Man var tvungen att nå ut till besökarna via talare som man fann inne i staden. Bakom scenen fick man ropa på varandra. Besök i utomhusteatern har sin grund i Dionysosfesterna. Detta var en årlig fest man anordnade för att hedra guden Dionysos. Han var en av fruktbarhetens gudar och sågs som skaparen av vinet. Dessa fester innebar att man varje år byggde upp en scen utomhus. Där samlade man sedan en stor kör som sjöng dramatiskt och där skådespelare skildrade spännande scener. Vanligt för teatern på antiken var att man hade en berättare som byggde upp scenerna med ord innan.

Svenska utomhusteatrar

I Sverige är det fortfarande vanligt att man besöker utomhusteatrar på sommaren. Beroende på vilken teater man väljer att gå på kommer utbudet att variera mycket. En av de mesta kända och använda utomhusteatrarna i Sverige är Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Denna började användas som utomhusteater 1996 och riktar sig främst till så kallade buskisar. Buskisar är en form av komedi där humorn är mycket inriktad på skämt om sex och förhållanden. En av de större och äldre utomhusteatrarna finner vi på Gunnebo. I Gunnebo sommarteater finner du en historisk miljö fylld med ett stort slott och en vacker landsbygd. Här brukar det sättas upp en teateruppsättning varje år som är fylld av kända skådespelare. Även om det oftast spelas komedier kan man emellanåt även finna mera klassiska dramer på denna utomhusteater. Att gå på utomhusteater är en väldigt speciell känsla som skiljer sig starkt från den teatern man upplever inomhus.

 
 

Fler artiklar om Teater