Kända musikaler

Man kan säga att musikal är en form av teater med musik, en blandning av musik, teater och dans. Denna teaterform är väldigt populär och uppskattad, inte bara i Sverige men även runt om i världen. Varje år besöker miljontals människor Broadway och West End för att se på några av föreställningarna. Det finns olika typer av musikaler och flera av dem har gjort stor succé i olika länder. Många filmskapare använder musikalformen för sina produktioner och många av dessa har senare blivit musikaler. Två exempel är Lejonkungen och Skönheten och Odjuret.

Musikaler för alla

Det finns musikaler för alla åldrar och alla smaker. 10 musikaler du måste se innan du dör är Wicked, som handlar om landet Oz. En annan musikal är Sweeny Todd, som kretsar kring barberaren och en pajbagerska. Rent är en musikal som är en modernisering av Puccinis opera ”La Bohéme”. A Chorus Line handlar om flera dansare som slåss om roller. Into the Woods är en föreställning som sammanför flera av bröderna Grimms sagor. West Side Story handlar om rivaliserade gäng i New York på 50-talet. The Lion King är baserad på Disneys stora succé. The Sound of Music, som är en av världens mest kända musikal. The Phantom of the Opera, världens största musikalsuccé. Les Miserables, en klassisk roman.

Musikal kombinerat med resa

Många väljer att resa och gå på en musikal på samma gång. Till exempel är det många som väljer att åka till New York för att upptäcka staden och för att se på en föreställning. En annan populär destination är Paris, där man kan se många välkända musikaler. Musikal är en form av teater med musik som passar alla åldrar. Världens största musikalsuccé är The Phantom of the Opera med flera tusen föreställningar där fyra svenskar har medverkat, bland annat Peter Jöback. I Sverige spelas det flera olika föreställningar året om. Att gå på musikal är ett bra sätt att ta del av kultur!

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade