Fredriksdalsteatern

Fredriksdalsteatern är en friluftsteater som ligger i Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg, i anslutning till Fredriksdals herrgård, just söder om friluftsmuseets kulturhistoriska bebyggelse. Teatern har en lång historia, då den anlades redan 1927. Teatern invigdes den 27 juli det året, med en föreställning av folklustspelet Värmlänningarna. Hela teaterns område, scenen, foajén och salongerna, inhägnas av häckar av avenbok och lind, i en stil som var typisk för den franska barocken. Teatern har med sina omgivningar kallats för norra Europas vackraste friluftsteater.800px-Hasse_Alfredson_friluftsteater

Mellan 1933 och 1964 var teatern aktiv varje sommar, eftersom en grupp bestående av fyra skådespelare från Helsingborgs stadsteater bildade ett sällskap som de kallade Fredriksdals Sommarteater. Detta möjliggjorde att skådespelare från stadsteatern under sommartid kunde hålla föreställningar på Fredriksdals scen. Några av de skådespelare som regelbundet uppträdde under somrarna de åren var Gösta Ekman, Otto Landahl, Lena Cederström och Georg Årlin. Varje sommar fram till 1956 satte man upp två eller tre lustspel. Förändringen kom då ledarskapet för teatern övergick till Tore och Kerstin Karte, som gav teatern en mer seriös inriktning.

Sommarföreställningarna fortsatte dock fram till 1964, men året efter det hamnade teatern i en smärre kris, då publiken till föreställningen av Françoise Sagans Lyckan på spel blev betydligt mindre än väntat. Chefspositionen på teatern erbjöds då Nils Poppe, och han återförde både publiken och lustspelen till teatern. De tre uppsättningarna som följde efter att han tillträdde, En enkel man 1966, Sten Stensson Stéen från Eslöv 1967 och Charleys tant 1968, blev inledningen på en lång, framgångsrik period för teatern, som pågår än idag. I takt med att publiken på teatern har ökat har också uppsättningarna blivit större och mer påkostade.

År 1994 övertog Eva Rydberg chefskapet från Nils Poppe, som gick bort den 28 juni 2000.

Fredriksdalsteatern har således framförallt blivit känd för de farser som spelas där. Du som älskar fars, men hindras från att se fars på en parkteater på grund av väder och vind eller andra anledningar, kan kanske finna glädje i att många klassiska farser sänds på tv med jämna mellanrum. Med ett kanalpaket från Canal Digital får du så många tv-kanaler att du kan vara säker på att aldrig missa en fars.

 

Taggar: , ,

 

Fler artiklar om Teater