Minack Theatre

Det finns många vackra utomhusteatrar runt om i världen, och en av dem finns i Cornwall i England. Precis vid havskanten, på en stenig och klippig avsats ut i vattnet, ligger Minack Theatre. Teatern håller uppsättningar mellan maj och september varje år, och runt 80 000 människor kommer till teatern varje sommar för att se en föreställning. Ytterligare 100 000 människor åker dit och betalar inträde bara för att få se sig omkring på den fascinerande platsen.Minack_Panorama

Teaterns historia börjar under sent 1920-tal, då en lokal teatergrupp hade gjort en uppsättning av Shakespeares En midsommarnatts dröm i en glänta i skogen i det närliggande Crean. Uppsättningen blev en sådan framgång att de upprepade den året efter, och sedan bestämde sig för att sätta upp en annan av Shakespeares pjäser, nämligen Stormen. På platsen där teatern idag ligger finns också ett hus. Huset byggdes av Rowena Cade efter att hon flyttat till Cornwall efter första världskriget. Där bodde hon och hennes mor. När teatergruppen skulle göra sin uppsättning av Stormen erbjöd Cade sin trädgård som spelplats åt pjäsen, som hon ansåg vara passande eftersom den låg precis vid havet. Cade själv och hennes betjänt skapade sedan en gångväg ner till vattnet, en terrass och sittbänkar genom att släpa materialet ner från huset eller upp från stranden. Föreställningen av Stormen 1932 blev en stor framgång, och Cade ägnade därefter varje vinter under resten av sitt liv med att förbättra teatern. Varje sommar hölls nya uppsättningar på utomhusteatern vid vattnet.

1955 byggdes de första omklädningsrummen till teatern. Då var Cade fortfarande vid liv. Hon gick bort 1983, 89 år gammal. Då hade teatern sedan sju år tillbaka varit registrerad som en välgörenhetstrust, och drevs av ett lokalt team. Det gör den fortfarande, och så många som 17 pjäser spelas där varje sommar av brittiska teatergrupper och gästande amerikanska teatergrupper.

Om du inte har möjlighet att ta dig till Storbritannien är ett annat sätt att uppleva berättelser utomhus i naturen att ta med sig en ljudbok ut i en park, ut i skogen eller till en sjöstrand. Med en prenumeration hos Storytel får du tillgång till tusentals ljudböcker, och därmed tusentals berättelser, som du enkelt kan ta med dig ut i din mobil.

 

Taggar: , , , ,

 

Fler artiklar om Teater