Stockholms Parkteater

Något som kännetecknar Stockholms Parkteater är att det är fritt inträde till de föreställningar som ges på de scener som opererar under dess ”paraply”. Själva syftet med Parkteatern är att sprida kultur till såväl unga som äldre. Stockholms Parkteater är numera en del av Stockholms stadsteaters scener.

 

Stockholms Parkteaters scener
En av Stockholms Parkteaters och därmed även en av Stockholms stadsteaters scener, är Vitabergsparkens friluftsteater som öppnades år 1956. Ytterligare en är friluftsteatern i Hägersten som blev färdig 1961.

Förutom dessa scener så har Stockholms parkteater spelat på bland andra följande scener i Stockholms kommun: Eggeby gård, Galärparken, Hässelby slott, Långholmen, Margaretaparken, Rålambshovsparken, Stockholms stadsmuseum, Under Eken på Djurgården, Vinterviken, med flera.

 

Gästspel
Vitabergsparkens friluftsteater är utlyst till en fast scen i augusti månad. Under namnet Dansmånad presenteras och spelas ett blandat program. Ensembler från hela världen kommer då och gästspelar på Vitabergsparkens friluftsteater. Varför inte passa på att ta dig till en föreställning under Dansmånad. Packa picnickorgen med något gott att äta och dricka, recept finner du hos Matklubben.

 

Historisk tillbakablick
Året 1942 var det år då Parkteatern började uppträda i olika parker.

Det var Holger Blom, Stockholms stadsträdgårdsmästare under åren 1938-1971, som startade Parkteatern. I hans arbetsuppgifter som stadsträdgårdsmästare ingick att fylla Stockholms parker med olika aktiviteter. Till de aktiviteter som skulle pågå i parkerna hörde, dans, fest, idrott, musik och – teater. Parkteatern var född i och med det program Holger Blom utvecklade för stadens parker.

Till Parkteaterns milstolpar hör den lastbilsdragna scenvagnen som anskaffades år 1948. På scenvagnens utsida syntes påskriften Parkteatern. Scenvagnen hade utfällbara väggar och en scen och den kunde, på ett smidigt sätt, förflyttas mellan olika spel- och skådeplatser. Då den inte var ute på turné var scenvagnen uppställd i Hagaparken.

Under en period om omkring tio års tid, lät Parkteatern framföra sånglustspel och musik i Carl Mikael Bellmans anda. Den första ”Bellman-festen” ägde rum i juli 1967, med bland annat picknick nedanför Hagaparkens Koppartält. Festen lockade många tusen besökare på sin tid.

Stockholms Parkteater 1

 

Taggar: , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Teater