Delacorte Theater

För den teaterintresserade turisten i New York rekommenderas ett besök på Delacorte teatern, som specialiserat sig på verk av Shakespeare.

Delacorteteatern är en friluftsteater som ligger i Central Park, Manhattan och det är här som Shakespeare in the Park productions har sitt hem.

 

Gratis friluftsteater
Liksom Stockholms Parkteater är inträdet gratis till Delacorteteatern som har 1800 sittplatser. Till skillnad mot Stockholms Parkteater behöver man dock ha en biljett för att åtnjuta ett besök på Delacorteteatern.

 

Konsten att få en biljett
Inträdet till evenemanget Shakespeare in the Park är som tidigare nämnts gratis. Fast man behöver en biljett som endast kan erhållas på dagen då föreställningen går av stapeln.

Det finns flera sätt att komma över en biljett. Ett sätt är att köa för att komma över maximalt två biljetter per person, till två föreställningar av en och samma produktion. Om man är morgonpigg kan man ställa sig i en kö vid den entré till Central Park som ligger närmast teatern redan klockan 06.00 då parken öppnar och fortsätta köa till teaterns biljettkontor som öppnar mitt på dagen, klockan 12.00. Biljettplikten gäller alla som är fem år gamla och uppåt i åldrarna.

För seniorerna ringlar en egen kö, som startar vid bänkarna närmast biljettkontoret. För att räknas som senior behöver man vara 65 år och uppåt. Som senior får enklare åtkomst till insidan av teatern.

För gäster med funktionshinder erbjuder teatern ytterligare en kö, kallad the ADA Accessible line, som är avsedd för dessa funktionshindrade gäster med sällskap. På dagen för den aktuella föreställningen kan om det finns tillgängliga biljetter erhålla sittplatser passande den individuelle teaterbesökarens olika typer av behov. Genomgående under sommaren erbjuder Shakespeare in the Park särskilda föreställningar för teaterbesökare som har nedsatt hörsel eller syn. En del föreställningar tolkas även på teckenspråk eller ljudbeskrivna föreställningar. Det erbjuds särskilt även Open captionföreställningar, då de teaterbesökare som har hörselnedsättningar kan följa föreställningen på två stora bildskärmar där skådespelarnas repliker är textade i realtid.

Ytterligare ett sätt att få tillgång till en biljett är genom det virtuella biljettsystemet. Det är ett slags onlinelotteri där man kan vinna biljetter till den dagens föreställning. Ett sätt att själv slippa stå i kö i Central Park. Det går till på följande sätt; Först behöver man registrera ett användarkonto på sajten shakespeareinthepark.org och logga in. Inloggningen behöver man göra för att registrera sig som presumtiv mottagare av biljetter inför den kvällens föreställning. Inloggningen bör ske någon gång mellan midnatt och går att göra fram till klockan 11.59 på dagen. De teaterbesökare som fått biljetter, till den aktuella föreställningen, får besked via e-post efter klockan 12.00. Biljetterna hämtas ut hos Delacorteteatern och dess biljettkontor, någon gång mellan klockan 17:30 and 19:30. För att få ut biljetterna behöver man uppvisa giltig ID-handling samt uppge det namn och den adress man uppgivit då man registrerade sitt konto på shakespeareinthepark.org-sajten. Biljetter som inte har hämtats ut klockan 19.30 går till de tålmodiga individer som står i stand-by-kön.

Delacorte Theater 1

 

Taggar: , , , , , , , ,

 

Fler artiklar om Teater