Stockholms Parkteater

Stockholms Parkteater

Något som kännetecknar Stockholms Parkteater är att det är fritt inträde till de föreställningar som ges på de scener som opererar under dess ”paraply”. Själva syftet med Parkteatern är att sprida kultur till såväl unga som äldre. Stockholms Parkteater är numera en del av Stockholms stadsteaters scener.

 

Stockholms Parkteaters scener
En av Stockholms Parkteaters och därmed även en av Stockholms stadsteaters scener, är Vitabergsparkens friluftsteater som öppnades år 1956. Ytterligare en är friluftsteatern i Hägersten som blev färdig 1961.

Förutom dessa scener så har Stockholms parkteater spelat på bland andra följande scener i Stockholms kommun: Eggeby gård, Galärparken, Hässelby slott, Långholmen, Margaretaparken, Rålambshovsparken, Stockholms stadsmuseum, Under Eken på Djurgården, Vinterviken, med flera.

 

Gästspel
Vitabergsparkens friluftsteater är utlyst till en fast scen i augusti månad. Under namnet Dansmånad presenteras och spelas ett blandat program. Ensembler från hela världen kommer då och gästspelar på Vitabergsparkens friluftsteater. Varför inte passa på att ta dig till en föreställning under Dansmånad. Packa picnickorgen med något gott att äta och dricka, recept finner du hos Matklubben.

 

Historisk tillbakablick
Året 1942 var det år då Parkteatern började uppträda i olika parker.

Det var Holger Blom, Stockholms stadsträdgårdsmästare under åren 1938-1971, som startade Parkteatern. I hans arbetsuppgifter som stadsträdgårdsmästare ingick att fylla Stockholms parker med olika aktiviteter. Till de aktiviteter som skulle pågå i parkerna hörde, dans, fest, idrott, musik och – teater. Parkteatern var född i och med det program Holger Blom utvecklade för stadens parker.

Till Parkteaterns milstolpar hör den lastbilsdragna scenvagnen som anskaffades år 1948. På scenvagnens utsida syntes påskriften Parkteatern. Scenvagnen hade utfällbara väggar och en scen och den kunde, på ett smidigt sätt, förflyttas mellan olika spel- och skådeplatser. Då den inte var ute på turné var scenvagnen uppställd i Hagaparken.

Under en period om omkring tio års tid, lät Parkteatern framföra sånglustspel och musik i Carl Mikael Bellmans anda. Den första ”Bellman-festen” ägde rum i juli 1967, med bland annat picknick nedanför Hagaparkens Koppartält. Festen lockade många tusen besökare på sin tid.

Stockholms Parkteater 1

Delacorte Theater

Delacorte Theater

För den teaterintresserade turisten i New York rekommenderas ett besök på Delacorte teatern, som specialiserat sig på verk av Shakespeare.

Delacorteteatern är en friluftsteater som ligger i Central Park, Manhattan och det är här som Shakespeare in the Park productions har sitt hem.

 

Gratis friluftsteater
Liksom Stockholms Parkteater är inträdet gratis till Delacorteteatern som har 1800 sittplatser. Till skillnad mot Stockholms Parkteater behöver man dock ha en biljett för att åtnjuta ett besök på Delacorteteatern.

 

Konsten att få en biljett
Inträdet till evenemanget Shakespeare in the Park är som tidigare nämnts gratis. Fast man behöver en biljett som endast kan erhållas på dagen då föreställningen går av stapeln.

Det finns flera sätt att komma över en biljett. Ett sätt är att köa för att komma över maximalt två biljetter per person, till två föreställningar av en och samma produktion. Om man är morgonpigg kan man ställa sig i en kö vid den entré till Central Park som ligger närmast teatern redan klockan 06.00 då parken öppnar och fortsätta köa till teaterns biljettkontor som öppnar mitt på dagen, klockan 12.00. Biljettplikten gäller alla som är fem år gamla och uppåt i åldrarna.

För seniorerna ringlar en egen kö, som startar vid bänkarna närmast biljettkontoret. För att räknas som senior behöver man vara 65 år och uppåt. Som senior får enklare åtkomst till insidan av teatern.

För gäster med funktionshinder erbjuder teatern ytterligare en kö, kallad the ADA Accessible line, som är avsedd för dessa funktionshindrade gäster med sällskap. På dagen för den aktuella föreställningen kan om det finns tillgängliga biljetter erhålla sittplatser passande den individuelle teaterbesökarens olika typer av behov. Genomgående under sommaren erbjuder Shakespeare in the Park särskilda föreställningar för teaterbesökare som har nedsatt hörsel eller syn. En del föreställningar tolkas även på teckenspråk eller ljudbeskrivna föreställningar. Det erbjuds särskilt även Open captionföreställningar, då de teaterbesökare som har hörselnedsättningar kan följa föreställningen på två stora bildskärmar där skådespelarnas repliker är textade i realtid.

Ytterligare ett sätt att få tillgång till en biljett är genom det virtuella biljettsystemet. Det är ett slags onlinelotteri där man kan vinna biljetter till den dagens föreställning. Ett sätt att själv slippa stå i kö i Central Park. Det går till på följande sätt; Först behöver man registrera ett användarkonto på sajten shakespeareinthepark.org och logga in. Inloggningen behöver man göra för att registrera sig som presumtiv mottagare av biljetter inför den kvällens föreställning. Inloggningen bör ske någon gång mellan midnatt och går att göra fram till klockan 11.59 på dagen. De teaterbesökare som fått biljetter, till den aktuella föreställningen, får besked via e-post efter klockan 12.00. Biljetterna hämtas ut hos Delacorteteatern och dess biljettkontor, någon gång mellan klockan 17:30 and 19:30. För att få ut biljetterna behöver man uppvisa giltig ID-handling samt uppge det namn och den adress man uppgivit då man registrerade sitt konto på shakespeareinthepark.org-sajten. Biljetter som inte har hämtats ut klockan 19.30 går till de tålmodiga individer som står i stand-by-kön.

Delacorte Theater 1

Colosseum

Colosseum

I centrala Rom, i Italien, ligger den absolut största amfiteatern i världen. Till skillnad mot vad de flesta tror är det officiella namnet på denna spektakulära byggnad Amphiteatrum Flavium, på svenska Den flaviska amfiteatern. Namnet har den fått efter den släktdynasti, den flaviska ätten som innehade den kejserliga makten vid tiden för dess uppförande. Vespasianus var den kejsare som, år 70 före vår tid, tog initiativ till att uppföra den här mycket kända ellipsformade amfiteatern. Bygget kom att slutföras under Vespianus sons, kejsar Titus’, ledning. Det var Domitianus, Vespasianus yngre son, som konstruerade amfiteaterns underjordiska system av tunnlar, vari djur och slavar var inhysta. Genom Domitianus’ försorg byggdes Colosseum ut för att öka publikkapaciteten.

Naturligtvis handlar det om den mytomspunna amfiteatern Colosseum, skådeplats för allt från publika avrättningar, strider mellan vilda djur eller mellan vilda djur och människor. Colosseum var även en av de amfiteatrar där spännande och exalterande evenemang som gladiatorspel, teateruppsättningar baserade på klassisk mytologi och skensjöslag, liksom rekonstruktioner av berömda strider, gick av stapeln.

 

Amfiteater – vad är det
En amfiteater är en rundteater som betecknar en teater där publiken är uppställd runt själva skådeplatsen. Skådeplatser som dessa benämns idag som arenor eller stadiums.

Självklart ställer vi oss idag frågande till vilken teknik romarna använde för att fylla amfiteatrarna med tillräckligt vatten för att hålla skepp flytande under sjöslag. Hur löste man exempelvis problemet att tömma arenan på så mycket vatten tillräckligt snabbt så att gladiatorspel och andra skådespel kunde genomföras ett efter det andra. Just den snabba övergången mellan vatten- och jordbaserade skådespel verkar ha varit en stor attraktion i sig självt.

 

Smått och gott
Med en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög skattas det att Colosseum kunnat ta emot mellan 50 000 och som mest 87 000 åskådare.

 

Panem et Circenses
Bröd och skådespel myntades först av den romerske diktaren Juvenalis, under det första århundradet efter vår tid. Vad han åsyftade var aristokratins gåvor i form av livsmedel och vete till de lägre klasserna i samband med stora skådespel. Juvenalis menade att den här typen av gåvor var ett sätt att distrahera de lägre klasserna från rådande samhällsproblem och de övre klassernas överflöd. Något även dagens makthavare och elit tycks ha tagit intryck av …

Colosseum 22