Fördelar med barnteater

Som barn är det många som förundras och får upp ögonen för barnteater. Att gå på barnteater är något som kan göras året runt, men de flesta föredrar ändå att se uppsättningarna under sommarhalvåret då barn och deras föräldrar kan vistas utomhus. Barnteatrar sker ofta i parker eller på speciella platser, där barn vanligen tycker om att vistas – inte sällan i närheten av en djurpark eller ett naturområde där det vankas glass, godis och varmkorv.

Men hur kan barn gynnas av att gå på teater tidigt i livet? Finns det några fördelar med dessa typer av underhållning?

Barnteater ger inspiration och utökar fantasin

Ett barn är både nyckfullt och har en enorm fantasi. Det märker man bara på deras entusiasm av att bära Halloween-dräkter för barn under Alla Helgons Dag eller när det är barnkalas på gång och maskerad står på schemat. Med barnteater får barnet tillgång till sagornas värld i live-format och kan på så sätt inspireras av rollfigurerna och på samma gång bygga upp sina egna bilder i huvudet. En barnteater kan göra så att barnet sätter sig in i skådespelet och tar med sig intrycken in i vuxenlivet. Det är ju viktigt att fantasin får flöda även som stor flicka eller pojke, eller?

Bygger sociala kontakter

Ett barn som ofta går på barnteater får samtidigt chansen att stifta nya bekantskaper med andra barn, och hitta nya kamrater som kanske inte alltid går i samma klass eller skola. På så vis kommer barnet i kontakt med andra barn som har liknande intressen och som tycker om samma saker. Detta bäddar för lek och skoj och kanske även för livslånga vänskaper.

Utvecklar språk och rörelseförmåga

I en barnteater är det vanligt att publiken själv får vara med och ta del av det som händer på scen. Det innebär att de kanske får vara med och dansa om rollfigurerna dansar, göra olika ljud eller uttala ord eller vara delaktiga på annat sätt. Detta gör inte bara att barnet blir mer insatt i skådespelet utan att det även får möjlighet att öva upp sitt eget språk eller sina kroppsrörelser. Ett barn har svårt för att sitta still och får det vara med och vara delaktig, så blir teatersessionen inte lika lång.

Lär sig etik och moral

Många barnteatrar behandlar inte bara själva historien som utspelar sig – den tar även upp andra aspekter som etik och moral och kan därmed lära barn om rätt och fel och hur man kan se på saker och ting. På så vis kan barnen skapa egna åsikter från relativt tidig ålder och minnas i vuxen ålder, det de såg när de var små. Detta är bra för utvecklingen och hjälper barnet att samtidigt bygga en egen identitet.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade